2011.01.14.
14:24

Írta: haziszappan

A szappankészítés menete

Közkívánatra lépésről lépésre leírom Nektek a hideg eljárásos szappankészítés menetét. Remélem sokaknak tudok ezzel segíteni, vagy másokat épp ösztönözni egy újabb hobbira :)

Első lépésben előkészítjük a szükséges alapanyagokat, eszközöket, hogy ne közben kelljen kapkodni.

 - felhasználni kívánt olajok, illóolajok, esetleg díszítő elemek

 - folyadék (ez lehet kecsketej, tisztított víz, forrásvíz, teafőzet, vagy akár aloe vera is, csak néhány példa a teljesség igénye nélkül)

 - NAOH (vigyázni vele, mert bőrre kerülve égési sérüléseket, hegeket, szembe kerülve vakságot okozhat, ezért nagyon óvatosan dolgozzunk vele!)

 - keverőtál (ez bármilyen lehet, csak alumínium nem), kézi botmixer, mérleg, papírtörlő, és természetesen a szappan kiöntéséhez használt forma, hőmérő

 - védőfelszerelés (a lúg használata közben ez elengedhetetlen, védőszemüveg, gumikesztyű, szájmaszk)

Kimérjük a recept szerint a szükséges olajokat. Külön tálba a folyékony, és szilárd olajokat-zsírokat. Mindkettőt felmelegítjük kb 38-40 °C-ra, aztán összekeverjük őket.

Kimérjük a szükséges NAOH illetve folyadék mennyiséget is külön-külön. És most nagyon fontos lépés jön, a nátrium hidroxidot (természetesen a védőfelszerelésben) hozzáadjuk a folyadékhoz. Jegyezzük meg, sohasem fordítva, a folyadékot a lúghoz!!! Különben komoly sérüléseket szenvedhetünk!!! Szóval MINDIG A LÚGOT ADJUK A FOLYADÉKHOZ!!! Ez a folyamat erősen exoterm, a felszabaduló hő égési sérülést eredményezhet, fő az óvatosság!

Ha kecsketejet használunk, akkor a felhasználás előtt le kell fagyasztanunk, és ilyen allapotban kell hozzáönteni a nátrium hidroxidot, különben a tej csúnyán elszíneződik, egész barnás színűre, illetve legrosszabb esetben egészen fekete színűre is. Igaz, hogy így kicsit nehezebb elkezdeni, de pár perc alatt a hő hatására felolvad a tej, es teljesen folyékony lesz. Én apránként szoktam a NAOH-t hozzáadni, ez akár eltarthat 10-15 percig is, így biztosan szép fehér, vagy enyhén krémszínű keveréket kapok. Ennél az elegynél is fontos, hogy a hőmérséklete 38-40 °C legyen. Ha melegebb lenne, akkor le kell hűteni.

Ha az olaj, és a lúg hője is megfelelő, akkor a jöhet a következő lépés, összekeverjük őket. Természetesen itt is megvan a sorrend, a lúgos oldatot keverjük az olajokba. Ha ezzel megvagyunk, elkezdjük keverni a botmixerrel. A tapasztalatom alapján érdemes magas falú keverőtálat választani, amiből nem fröccsenhet ki. Addig keverjük amíg el nem kezd a keverék pudingosodni, besűrűsödni. Ez függ a választott olajok típusától is, pl olíva olajnál ez az állapot lassabban alakul ki. Ha már a keverékünk nyomot hagy az edény falán, akkor hozzá lehet adni az illóolajat, színezőanyagot, jól elkeverjük, majd formába öntjük. Betakargatjuk, majd 1 napot állni hagyjuk így. Másnap kivehetjük a formából, és felszeletelhetjük. Ez után 3-4 hét pihentetés következik, ennyi idő kell hogy a szappanunk tökéletessé váljon. A hosszúnak tűnő hetek után pedig élvezhetjük a remekművünket :)

Hát ennyi lenne, nem bonyolult, csak kis odafigyelést igényel a sérülések elkerülése végett. Nagyon várom a tapasztalatokat, esetleg élményeket a szappankészítéssel kapcsolatban :)

 

5 komment

Címkék: szappankészítés menete hideg eljárásal készült szappan

A bejegyzés trackback címe:

https://haziszappan.blog.hu/api/trackback/id/tr562583435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hollyka22 2012.07.12. 10:58:07

ha valakinek kell fehér agyagpor vagy vörös agyagpor szappan készítéshez is
én itt találtam
gyogyiszap.sokoldal.hu

seepheerd1 · http://730ld.blog.hu 2013.01.10. 15:35:35

A nátrium hidroxid oldat milyen töménységű?

Argánolajat használtál már?

Bővebben erről:
arganolaj.eu

Üdv!

haziszappan · http://haziszappan.blog.hu 2013.01.10. 22:25:22

@seepherd: Szia! A natrium hidroxidot szilard pellet formajaban hasznalom, es ezen az oldalon szamolom ki a mennyiseget: www.soapcalc.net/calc/SoapCalcWP.asp
Argan olajat meg nem volt szerencsem hasznalni, de felkeltette az erdeklodesemet, koszi :)

seepheerd 2013.01.11. 11:11:51

Köszi szépen a linket!

Katalin1964 2014.04.05. 09:10:52

A fagyott állapotú kecsketej előtte fel lett forralva/pasztőrizálva/termizálva?

Köszönöm:

Katalin
süti beállítások módosítása