2011.01.12.
20:29

Írta: haziszappan

Olajok tulajdonságai, és adagolásuk

Ezt a bejegyzést azért hoztam létre, mert többen kérdeztetek a használható olajokkal kapcsolatban. Ez alapján már könnyebb dolgotok lesz. Remélhetőleg :) Látható majd, hogy különböző bőrproblémákra melyik olaj a leghatásosabb. Én személy szerint nem próbáltam még ki mindet, de ha van tapasztalata valakinek bármelyikkel kapcsolatban, ossza meg velünk :) 

A szappankészítéshez leggyakrabban használt olajok tulajdonságai, és adagolásuk:

  • Édesmandula olaj: Elsősorban superfat olajként használjuk a szappanhoz. Nagyszerűen hidratálja a bőrt. Adagolása:  az össz olajmennyiség 5%-a.
  • Sárgabarackmag olaj: Ezt is superfat olajként használjuk. Jó hidratáló tulajdonságú, ápolja a bőrt. Adagolása:  az össz olajmennyiség 5%-a.
  • Avokádó olaj: Nagyszerű hidratáló olaj, superfatnek is használjuk. A, D, E vitaminokat tartalmaz, egészséges, hidratált lesz tőle a bőr. Babaszappanokba ideális választás. Adagolása: az össz olajmennyiség 30%-ig, superfatként 5%-ban.
  • Méhviasz: Édeskés, méz illatú, keményebbé teszi a szappant. Adagolása: az össz olajmennyiség 5%-a.
  • Körömvirág olaj: A bőr különböző sérüléseinek csodaszere. Száraz bőrre, égési sérülésekre kitűnő. Adagolása: az össz olajmennyiség 20%-ig, vagy superfatként 5%.
  • Repceolaj: Jó hidratáló, viszont nagy mennyiségben használva lassítja a szappanosodási folyamatot. Adagolása: a össz olajmennyiség 50%-ig.
  • Ricinusolaj: Superfatként is használjuk. Megtartja a bőr nedvességtartalmát. Egyéb növényi olajokkal keverve szép kemény szappant eredményez. Adagolása: az össz olajmennyiség 30%-ig, vagy superfatként 5%-ig.
  • Kakaóvaj: Keményíti a szappanunkat. Superfatként alkalmazva megtartja a bőr nedvességtartalmát. Természetes csokoládé illata van, de illatmentes változatban is kapható (finomított). Adagolása: az össz olajmennyiség 15%-ig, vagy superfatként 5%-ban.
  • Kókuszolaj: A kókuszolaj a szappanok szíve-lelke, ez adja a selymes habzást, és a kíméletes tisztítást. Ugyanakkor túl nagy mennyiségben szárítja a bőrt. Keményíti a szappant. Agadolása: az össz olajmennyiség max 20-30%-ig, semmiképp sem több!
  • Ligetszépe olaj: Bőrproblémák kezelésére, sebgyógyításra kitűnő. Gyorsan felszívódik, gátolja a baktériumok szaporodását a bőrön. Agadolása: kb 1 evőkanálnyi olaj 1 kg olajmennyiséghez superfatként.
  • Szőlőmag olaj: Elsősorban superfatként alkalmazzuk. Könnyű olaj, bőrön át könnyen beszívódik, nem kelt zsíros érzetet. Adagolása: az össz olajmennyiség 5%-a.
  • Mogyoró olaj: Kiváló a hidratáló hatása a szappanokban. Adagolása: az össz olajmennyiség 20%-a.
  • Jojoba olaj: Elég drága olaj, ezert legtöbbször superfatként használjuk. Minden bőrtípusra használható, pattanásrokra, pikkelysömörre egyaránt. Adagolása: az össz olajmennyiség 5%-a.
  • Makadámia olaj: Kissé drága olajfajta. Csodálatos kiegészítője lehet a szappanunknak. Könnyen felszívódik a bőrbe, védi a bőrsejteket a károsodástól. Adagolása: superfatként az össz olajmennyiség 5%-a.
  • Mangóvaj: Nagyon jó hidratáló tulajdonságú, kiváló ápoló hatású a száraz, repedezett bőrnek. Adagolása: az össz olajmennyiség 15%-ig, vagy superfatként 5%-ban.
  • Neem olaj: A Neem fa kérgéből kivont olaj. Képes kezelni a különböző bőrproblémákat, mint pl a korpásodás. Nagy koncentrációban tartalmaz antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású összetevőket. Adagolása: az össz olajmennyiség 40%-a.
  • Olívaolaj: Kiváló bázisolaj. Megőrzi a bőr természetes nedvesség tartalmát. A bőr puha, fiatal, és rugalmas lesz. Kímélő szappan készíthető belőle. Adagolása: akár 100%-ban is.
  • Földimogyoró olaj: Hasonló az olíva és ricinus olajhoz, E vitaminban gazdag, könnyen a bőrbe szívódó. Adagolása: az össz olajmennyiség 20%-ig.
  • Sáfrányos szeklice olaj (Pórsáfrány): Értékes hidratáló hatással rendelkezik. Adagolása: az össz olajmennyiség 60%-ig, de 20%-nál több mindenképp ajánlott.
  • Szezámmag olaj: Pikkelysömörre, ekcémára, reumára, és izületi gyulladásra egyaránt alkalmas, hidratáló hatású. Adagolása: az össz olajmennyiség 10%-a, superfatként 5%-a.
  • Shea vaj: Hosszantartó hidratáló hatást fejt ki a bőrön. Száraz bőrre, pikkelysömörre, ekcémára, kisebb égési sérülésekre jó hatással van. Adagolása: az össz olajmennyiség 20%-a, superfatként kb 1 evőkanálnyit.
  • Napraforgó olaj: Olcsó alternatívája lehet az olíva olajnak. Adagolása: az össz olajmennyiség 15-20%-ig, másképp a szappanunk nehezen fog megkeményedni.
  • Búzacsíra olaj: Sűrű olaj, tele van E vitaminnal. Táplálja a száraz, repedezett bőrt, csökkenti a hegesedést, megelőzi a terhességi csíkokat, ekcémára, pikkelysömörre is alkalmazható. Érett bőrre különösen előnyös a használata. Adagolása: az össz olajmennyiség 5%-a superfatként.

 

13 komment

Címkék: szappankészítés növényi olajok

A bejegyzés trackback címe:

https://haziszappan.blog.hu/api/trackback/id/tr152579725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ivzsu 2011.01.14. 21:01:02

Szia!
Kb egy hónapja olvasom,követem a szappanos blogokat,fórumokat,magyarral kezdtem, a külföldieket is nézem napok óta!Hihetetlen miket lehet ebből a hobbyból kihozni. Tervezem a szükséges dolgok beszerzését, de amit nem értek: superfat kifejezés mit takar? lehet tök alap dolog, de ezt nem tudom...:(

haziszappan · http://haziszappan.blog.hu 2011.01.14. 21:51:11

@ivzsu: Szia! A superfat extra olajmennyiséget takar. Akkor tesszük a szappan masszánkba, amikor már puding sűrűségű. Ez az extra adag olaj (általában 5%) már nem szappanosodik el, hanem testápolóként fog funkcionálni, így biztosítva a további ápolást, hidratálást a bőrünknek. Így ok? :)

gizusszappan 2011.02.03. 23:48:39

Jó hogy ide tévedtem. Nagyon hasznos volt elolvasni így összegezve az olajok tulajdonságait! Én ma földimogyoró olajat használtam nagyobb mennyiségben, de jó lett a szappan.Ez csak egy megjegyzés.

haziszappan · http://haziszappan.blog.hu 2011.02.16. 18:50:01

@gizusszappan: Örülök, hogy számodra is hasznos volt ez a bejegyzés. Azért írtam, illetve több helyen is írják a max 20%-os földimogyoró olaj mennyiséget, mert hajlamos megromlani, megavasodni.

gizusszappan 2011.02.16. 23:00:28

Köszi!
Remélem nem fog, de megjegyzem ezt magamnak! Én mindig teszek E vitamint a szappanba az avasodás elkerülése miatt. Biztos, ami biztos, és a bőrnek is nagyon jó!

haziszappan · http://haziszappan.blog.hu 2011.02.28. 22:26:04

Azt nagyon jól teszed, a bőrnek nagyon jó. Bár én még sosem jártam úgy, hogy megromlott volna a szappan, pedig nem használok tartósítót egyikben sem.

Sheni 2011.07.30. 07:03:26

Én is csináltam extra méhviaszos szappant, de habzik.
Pedig 70% jó kemény méhviaszt raktam bele!
Persze ilyet már nem csinálnék, de ez kezdeti munka.

haziszappan · http://haziszappan.blog.hu 2011.07.30. 18:54:14

@Sheni: Huhh az nagyon sok :) Es nem volt ragacsos, gumiszeru a felulete?

Sheni 2011.07.31. 16:23:04

Nem, csak hamar pudingosodott. Viszont most másfél hetes, habzik, de a külsején kevés fehér por van. Szerinted mitől? És használható ez a szappan?

haziszappan · http://haziszappan.blog.hu 2011.08.02. 23:07:49

@Sheni: Csak a tetejen van? Mert akkor az teljesen normalis jelenseg, ha nem takartad le. Az az elso hasznalat utan lejon rola. Viszont nem korai masfel het utan hasznalni ezt a szappant? Tapasztalatom szerint masfel hetesen meg eleg nyers, es szarit is.

Sheni 2011.08.03. 05:49:01

Szia. Nem letakarva van, hanem vászonzsákban lógatva.
És nem használom, hanem próbálgatom, mint türelmetlen és kíváncsi alkotó :)
Főleg ennél a sok méhviaszosnál voltam kíváncsi, habzik-e.
A por ennek a szappannak a külsején van, vékony letörölhető rétegben.

haziszappan · http://haziszappan.blog.hu 2011.08.04. 00:01:55

@Sheni: Az szappanpor lesz. Probald meg ugy, hogy amikor formaba ontod a szappant, a tetejet letakarod (en folpackkal szoktam, rasimitom), hogy ne levegozzon, es akkor megszunik ez a problema.

hollyka22 2012.07.12. 11:00:01

fehér agyagpor vagy vörös agyagpor szappankészítéshez
gyogyiszap.sokoldal.hu
süti beállítások módosítása