2011.06.07.
20:34

Írta: haziszappan

Cím nélkül :)

4 komment

Címkék: kecsketej szappan

A bejegyzés trackback címe:

https://haziszappan.blog.hu/api/trackback/id/tr92965654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

motymoty 2011.06.16. 11:38:19

Hú, de jól néz ki!

Tegnap előtt csináltam meg az első adag szappanomat, tényleg nagy élmény, remélem a végeredmény is az lesz. Csak olivaolajt használtam, és kicsit aggódom, mert volt ahol azt olvastam, hogy az nem tisztít, csak a kókusz (és a kalkulátor is ezt mondja). Azt tudom, hogy habzani nem fog, de az nem zavar. :)

A tegnapi adagba már kecsketejet is tettem, több helyen is olvastam, hogy 30-38 %ot tesznek bele, te is ezt írod. Ennél több nem tud benne érvényesülni, vagy jobb keverni, vagy egyszerűen csak a költségek miatt? Kicsit bizonytalan vagyok, hogy mekkora a helyes arány.

haziszappan · http://haziszappan.blog.hu 2011.06.16. 21:21:42

@motymoty: Szia!
Az olivaszappan nem rossz, es tisztit is ahogyan kell, viszont az apolo hatasa kiemelkedo. Habzani nem fog az fix :) Olvastam angol nyelvu szappanos forumokon, hogy az oliva szappannak tobb honap eres kell, nem eleg a 4 het. Ugy remlik, hogy 8-9 honapokat irtak. Hat en sosem vartam ennyit, megis jo szappanok keszultek tisztan olivaolajbol.
Ha 30-38%-nal tobb folyadek kerul a szappanba, akkor a szappanod egesz egyszeruen nem szilardul meg, vagy nagyon nehezen. Nem probaltam meg tullepni a 38%-os hatart.
Majd ird meg hogy sikerultek a szappanok :)

motymoty 2011.06.20. 11:18:32

@haziszappan: :D Azt hittem a folydékot is úgy számolják, mint az olajokat, vagyis magunkhoz viszonyítva. :) De most már értem. (Illetve valahol azt írták, hogy 50 %-ot tesznek bele, azt nem értem.)

Ezt a több hónapot már én is olvastam, meg is ijedtem rendesen. Te mennyit vártál az olivaszappanjaiddal? Azt is olvastam, de nem tudtam rendesen kihámozni (hogy mi mennyire), hogy az egyéb összetevők is befolyásolják az érési időt.

Érdekes, az első adaghoz citromfű macerátumot használtam, nagyon gyorsan összeállt a massza, nem volt egy perc se. Másodszor tiszta olivábl csináltam, úgy hogy nem áztattam bele semmit, alig állt össze, féltem, hogy leég a botmixer. Olvastam, hogy ez is az oliva sajátossága, de ezek szerint már azáltal is állhat be változás, hogy előtte áztatok bele valamit?
Nagyon összetett ez az egész. De a több hónapot nem fogom kibírni. ;)

haziszappan · http://haziszappan.blog.hu 2011.06.23. 21:47:34

@motymoty: Nem, folyadekbol sosem annyi kell amennyi olaj. 50%?? En ilyenrol meg nem hallottam.
En 4 hetet vartam, hasznalhato is volt, csak kicsit nyalkas volt a felulete vizesen. Amugy szuper.
Tiszta olivabol eleg nehezen szappanosodik a massza, ezt en is tapasztaltam, de turelem :)
Elofordulhat hogy attol szappanosodott a keverek gyorsan, en illoolajokkal is jartam mar igy. Ilyen pl a jazmin. Rendesen belekotott az edenybe :)
süti beállítások módosítása