2010.11.09.
22:25

Írta: haziszappan

Kérdések és válaszok

Sok kérdés felmerült már a kézzel készített szappanjaimmal kapcsolatban, amiket szeretnék ezúton megválaszolni.

- Miért jobb a természetes alapanyagokból, kézzel készített szappan? 

A boltok polcain megtalálható szappanok nagyon nagy része tömény szintetikum. Ezeket inkább hívnám mosószereknek. Csak el kell olvasni a csomagoláson feltüntetett összetevő listát, kicsit kutakodni kell a neten hogy ezek mit is jelentenek. Ne feledjük, bőrünkön keresztül ezek a kemikáliák felszívódnak, felhalmozódnak, később betegségek kialakulásához vezethetnek.

Néhány példa:

Ammonium Laureth Sulfate (erős tisztító hatású, szintetikus anyag, bőr és szemirritációt okozhat)

Propylene glycol (petróleum származék, az iparban fagyállóként használják, áthatol a bőrön, gyengíti a sejt szerkezetét)

Sodium Laureth Sulfate (károsítja a bőrfelszíni emulziót, komoly kiszáradást okozhat, rákkeltő gyanús!)

Tetrasodium EDTA (tartósítószer, megterheli a környezetet, bőr-szemizgató, allergiát okoz)

Parfum - ha csak önmagában szerepel (kőszén kátrányból készül, szintetikus illatkompozíció, a leggyakoribb allergén, a központi idegrendszer károsodását okozhatja)

Butylphenyl Methylpropional (mesterséges illatanyag, bőrirritációt okoz)

Methylparaben/Propylparaben (kémiai tartósítószer, gyakori allergiakiváltó, mell/petefészek/méh/hererák kialakulásához vezethet használata!!!)

C.I.10020, C.I.10316, C.I.12010, C.I.16255 - csak néhány példa (szintetikus színezőanyagok, allegiát válthatnak ki)

- Miért nem habzik a természetes alapanyagokból készült szappan?

A kézzel készített szappanok a hozzáadott kókuszolajtól habzanak leginkább. Nem tartalmaznak Sodium Lauryl Sulfatot, amely az ipari szappanokban a habképződést segíti elő (agresszív, erős tisztító anyag, autómosó szerekben, gépi zsírtalanítókban is előfordul). Eleinte szokatlan hogy nem habzik annyira, furcsa volt, es hiányzott, de a szappan vagy bármi más nem attól tisztít hogy habzik :)

- Miért kopik gyorsabban a kézzel készített szappan?

A nagyiparban gyártott szappanokat többször is ledarálják, majd tömörítik őket, hogy elérjék a megfelelő keménységet. A kézzel készített szappanok nem esnek át ezen a folyamaton. Nem kell vízben úsztatni :)

- Miért jó a bőrnek a kecsketej?

Nagyon röviden, mert erről oldalakat lehetne írni.. A kecsketejben számos vitamin megtalálható (A, E, C, K), gyógyító hatással bír. A bőrt bársonyossá teszi. Gyulladáscsökkentő, különböző bőrproblémákat kiválóan lehet vele kezelni.

Egyenlőre ennyi, ha van még kérdés szívesen válaszolok :)

Szólj hozzá!

Címkék: kecsketej szappan szintetikum

A bejegyzés trackback címe:

https://haziszappan.blog.hu/api/trackback/id/tr432437223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása